Цукровий діабет лікування народними методами


Цукровий діабет лікування народними методами

Цукровий діабет (цукрова хвороба, цукрове мочеизнурение) - це хвороба обміну речовин (і преждевсего вуглеводів і води) в організмі людини.
Клітини організму недостатньо засвоюють надходять з їжею вуглеводи через порушення функції підшлункової залози. Внаслідок недостатнього утворення цієї залозою гормону інсуліну (інсулін - це гормон, необхідний для надходження глюкози в клітини тканин) харчові угдеводи, які переробляються в організмі в найпростішу форму цукру - глюкозу, не засвоюються, а накопичуються у великій кількості в крові і звідти виводяться нирками у сечу.
Одночасно порушується також і водний обмін, через що тканини не утримують воду і висихають, а непоглощенная вода виділяється у великій кількості нирками. Розвиток цукрового діабету обумовлено або недостатнім виробленням інсуліну острівцевих клітинами підшлункової залози, або нездатністю організму використовувати цей інсулін.
Оскільки глюкоза є основним джерелом енергії в організмі, процес її надходження в клітини має життєво важливе значення.

У відсутність вільної або перебуває в запасі глюкози клітини змушені займатися розщепленням жирів і білків (у тому числі і що містяться в м'язовій тканині), щоб задовольнити потреби організму в енергії. Діабетики часто страждають з порушенням білкового та жирового обміну. У результаті в організмі накопичуються отруйні речовини, які ведуть до найбільш небезпечного ускладнення - діабетичної коми, тобто самоотруєння організму.
Такий процес може привести до смертельного результату.
Причинами захворювання на цукровий діабет можуть бути спадкова схильність, нераціональне харчування (переїдання солодкого), важкі нервово-психічні переживання, погані умови праці та побуту.

Ознаками діабету є болісна спрага, ненаситний («вовчий») апетит і виділення великої кількості сечі, що містить цукор, а також вміст цукру в крові, іноді - загальна слабкість, схуднення (або ожиріння), погіршення зору, присмак у роті заліза, незаживление ран , свербіж шкіри і схильність до шкірних захворювань.


Існує два різних типи цукрового діабету. Точні причини їх розвитку невідомі, проте
вчені припускають, що певну роль тут грають спадкові чинники.

Інсулінозалежний цукровий діабет. Це захворювання у свій час отримало назву юнацького діабету. Зазвичай цей тип цукрового діабету зустрічається в осіб молодше 30 років, однак бувають і винятки. Приблизно у 10% людей, які страждають на цукровий діабет, виявляються ознаки інсулінозалежній форми хвороби.

Інсулінозалежний цукровий діабет виникає в тих випадках, коли в підшлунковій залозі не відбувається утворення інсуліну. Можливо, ці порушення є результатом поразки виробляють інсулін клітин підшлункової залози власною імунною системою організму. Може бути, розвиток подібних порушень прискорюється під дією інфекції. Після руйнування більше 90% виробляють інсулін клітин спостерігається швидка поява симптомів захворювання. Якщо хвороба залишити без будь-якого втручання, може розвиватися стан кетоацидозу.
При кетоацидозі в організмі утворюються небезпечні для здоров'я та життя побічні продукти, які викликають порушення хімічної рівноваги крові.
Відбувається зневоднення організму. Це патологічний стан проявляється сухістю і почервонінням шкіри, сухістю слизової оболонки рота і падінням кров'яного тиску. Дихання стає глибоким і частим, з'являється фруктовий запах з рота.
Поступово людина впадає в ступорозное стан (заціпеніння) і перестає сприймати навколишнє. Наслідком кетоацітоза є смерть.

Інсулінонезалежний цукровий діабет. Раніше цей тип діабету називали цукровим діабетом дорослих.
Зазвичай ним хворіють люди 40 років і старше, однак спостерігаються виключення Приблизно у 90% людей, які страждають на цукровий діабет, спостерігається даний тип захворювання.
При інсуліннезалежному цукровому діабеті в підшлунковій залозі утворюється певна кількість інсуліну, але або цієї кількості виявляється недостатньо для задоволення в ньому потреб організму, або інсулін не використовується організмом через знижену чутливості до даного гормону або нездатності клітин розпізнавати його. Таким чином, глюкоза не може (проникати через стінки клітин, як це відбувається в нормальному стану.

Хоч і при цьому типі діабету можливий розвиток кетоацидозу, такі випадки зустрічаються надзвичайно рідко. Замість цього стану при інсуліннезалежному цукровому діабеті може розвиватися дуже небезпечне розлад, зване некетоновой гіперосмотичної комою.
Подібне коматозний стан характеризується надзвичайно високим вмістом цукру в крові і сильним зневодненням організму. Близько 50% людей, у яких розвивається ця кома, вмирають.
Симптоми. Обидва типи захворювання мають однакові симптоми. Класичними симптомами цукрового діабету є підвищення вмісту цукру в крові, поява цукру в сечі, зниження ваги, надмірна спрага, відчуття голоду і рясне сечовиділення.
У числі інших симптомів зустрічаються стомлюваність, розлади зору і підвищена чутливість до інфекцій, що тягне за собою повільне загоєння ран. Нерідкі імпотенція і зміна менструального циклу.
З розвитком захворювання і на його пізніх етапах відбувається втрата зору, відзначаються відчуття поколювання й оніміння кінцівок (пальці рук і ніг, кисті, стопи, передпліччя, гомілки), підвищення кров'яного тиску, розлади кровообігу і різні прояви серцево-судинної та ниркової недостатності.

Цукровий діабет лікування народними методами

 Лікування цукрового діабету обов'язково повинно проводитися лікарем, який перш за все призначає хворому дієту з урахуванням особливостей індивідуального порушення обміну речовин, а також прийом інсуліну.
Загальні рекомендації по дієті для хворих на діабет можуть бути наступними: перш за все треба перестати вживати цукор і все те, що містить цукор і крохмаль: хліб, здобу, рис і крупи, стручкові плоди, родзинки. Замість цукру використовувати замінять його за смаковими якостями сахарин, ксиліт. Також рекомендується їсти натуральний бджолиний мед (по 50 - 100г на добу) і пити на ніч теплу «медову воду» (столова ложка меду на склянку води). Мед корисний тим, що він містить легко засвоювані організмом цукру.

 У дієтичне харчування хворих діабетом слід включати більше м'яса у всіх його видах і жирів. Дуже корисно зняте молоко, сир, кисле молоко. Для полегшення перетравлювання жирів необхідні прянощі.

Харчування при діабеті має бути частим: 5-6 разів на день.

При легких формах цукрового діабету використовуйте квасоля, топінамбур, чорницю, хвощ, шипшина, звіробій.

З овочів дуже корисна цвітна капуста і білокачанна, а також сік квашеної капусти.
Корисно вживати в їжу у свіжому вигляді цибуля, часник, черемшу (колба, цибуля переможний), селера, шпинат - в будь-якому вигляді, в тому числі і свіжі соки. Свіжий сік буряка червоною корисно пити при діабеті регулярно - по 1 / 4 склянки 4 рази на день.

Замість води хворому на діабет бажано пити соки в необмеженій кількості, скільки йому заманеться. Корисні соки кислого граната, шовковиці, сливи, сік огірка, змішаний з соком подорожника блошиного. Дуже допомагають концентрований сік м'яти, рожева вода.

При діабеті слід уникати вживання сечогінних засобів.

При цукровому діабеті корисні юшка з пшениці, ячмінний відвар, маринади і холодці, свіжа риба з кислою приправою або без приправи.

Виводить цукор кавун, а диня і виноград, навпаки, підвищують його вміст.
Допомагає, наприклад, така дієта, якої слід дотримуватися хоча б раз на тиждень; весь день вживати тільки одні овочі в свіжому вигляді, потім з'їдати 3-4 яйця і трохи свіжого масла.

З ягід і фруктів особливо корисні ті, що містять добре засвоюються цукру: суниця, малина, брусниця, горобина, ожина, кизил, гранат, груші, плоди шипшини у будь-якому вигляді (свіжі, настій, сироп). Не рекомендуються при діабеті черешня, сливи, виноград, а також банани і каштани, в яких багато крохмалю.

Допомагає при діабеті вдихання запахів камфори, латаття та інших квітів жовтої і білої забарвлень.

Замість кави добре заварювати коріння цикорію звичайного (висушити, обсмажити і розмолоти), а листя його додавати в салати.

Хворим на діабет корисно якомога більше сміятися, так як сміх знижує вміст цукру в крові

Розтерти часник в кашку. 100 г кашки залити 1 л червоного сухого вина, настояти в теплому місці на світлі 2 тижні, періодично струшуючи вміст, профільтрувати. Зберігати в холодильнику. Приймати по 1-2 столових ложки 3 рази на день до їди.

Розтерти в кашку 3-4 зубчики часнику, залити 0,5 л окропу, настояти, закутавши, 20 хвилин. Пити як чай протягом дня.

Очистити від лушпиння 4-5 цибулин середнього розміру, подрібнити і помістити в скляну банку, залити 2 л холодної кип'яченої води. Настояти протягом 1 доби при кімнатній температурі, потім процідити. Приймати по 0,3 склянки 3 рази на день за 20 хвилин до їжі. Настій зберігати при кімнатній температурі. Курс лікування - 17 днів. Лікування проводити тільки 1 раз на рік.

Приготувати горілчані або спиртові настоянки з ріпчастої цибулі, листя волоського горіха і трави манжетки. Настоянки з кожного компонента готувати окремо у співвідношенні 1:10
(1 частина сировини і 10 частин горілки), настояти протягом 3-5 днів у темному місці при кімнатній температурі, процідити. Потім настоянки змішати в наступних обсягах: настоянка цибулі - 150 мл, настоянка листя волоського горіха - 60 мл і настоянка листя манжетки - 40 мл. Приймати цю суміш по 1 чайній ложці 2 рази на день, вранці і ввечері, перед їжею.

Змолоти в кавомолці 2 столові ложки гречаної крупи і змішати з 1 склянкою кефіру - разова доза. Пити 2 рази на день, вранці і ввечері, за 30 хвилин до їжі.

При підвищенні концентрації (цукру в крові налити в невеликій термос 300 мл окропу, покласти туди 10 лаврових листів, перемішати і настояти добу. Пити по 50 мл 3 рази на день за 30 хвилин до їжі. Курс лікування - 2 - 3 тижні.

 Пити розсіл квашеної капусти по 0,3 склянки 3 рази на день.

Пити свіжий сік червоного буряка по 0,25 склянки 4 рази на день. Через кожні 3-4 тижні потрібно робити перерву на 5-10 днів.

При легких формах цукрового діабету хороші результати дає вживання картопляного соку, при більш важкій формі спостерігається полегшення стану хворого. Картопляний сік приймають по 0,5 склянки 2 рази на день, вранці і ввечері, за 30 хвилин до їжі.

 Сік ягід калини змішати з медом у співвідношенні 1:1, приймати по 1 десертній ложці вранці натщесерце.

Рекомендується щодня їсти салат: 50 г ошпареного окропом і нарізаного кільцями цибулі, по 15 г дрібно нарізаного кропу і петрушки і 7 - 10 мл рослинного масла. Через кожні 3-4 тижні потрібно робити перерву на 5-10 днів.
Відрізати білу частину з корінням цибулі-порею від 10 рослин, подрібнити її, залити 2 л червоного сухого виноградного вина, настояти в темному, прохолодному місці 10 днів, періодично струшуючи вміст, процідити, залишок віджати. Приймати при лікуванні та профілактиці цукрового діабету по 2 столових ложки через 30 - 40 хвилин після їжі.

 Інсулін посилено виділяється в результаті очищення шлунку, що допомагає при цукровому діабеті. Для очищення шлунка потрібно приготувати приблизно близько 3 л теплої кип'яченої води і пити її невеликими ковтками до появи нудоти, після чого викликати блювоту. Цю процедуру слід повторювати до повного спорожнення шлунка. Очищати шлунок таким способом рекомендується не рідше 1 разу на тиждень, вранці натщесерце, після спорожнення кишечника і сечового міхура. Після очищення шлунка не можна переохолоджуватися.