"Останнім часом на прилавках магазинів з'явилася величезна кількість напівфабрикатів із сої: відбивні, фарш, локшина. Розкажіть, будь ласка, наскільки корисні для організму продукти із сої?
Про корисні властивості сої відомо давно. Жовті соєві боби містять ізофлавони молекули типу естрогена, що допомагають боротися із серцевими захворюваннями, остеопорозом, онкологією й іншими хворобами.
Це добре, що є цілий ряд соєвих продуктів, корисних і приємних на смак, але нинішній бум на сою насторожує: а чи так вже добре, якщо весь денний раціон, починаючи від сніданку і до вечері, напханий соєю?
Деякі дослідники не без підстави побоюються, що надмірне вживання навіть дуже гарного продукту може виявитися шкідливим для здоров'я.
Висловлюється припущення, що соя може прискорювати процес старіння кліток мозку. За даними новітнього дослідження цей патологічний процес спостерігався в тих людей похилого віку, які протягом 30 років, як мінімум двічі на тиждень вживали соєвий сир (тофу).
Ще одне побоювання пов'язане з порушеннями функції щитовидної залози. Щоденне вживання 40 мг ізофлавонів сповільнює продукування гормонів щитовидної залози. Цієї кількості ізофлавонів досить і для того, щоб відчувати слабість, болі по всьому тілу і страждати від запорів. Жінкам під час менопаузи варто звернути на це особливу увагу, оскільки в цей період життя щитовидна залоза страждає найбільше. Однак не можна не сказати про те, що соя як продукт харчування, має важливі цінні властивості: так, наприклад, ізофлавони перешкоджають росту ракових кліток при раку грудей.
Ізофлавони також сповільнюють ріст патологічних кліток при раку простати, запобігають серцевим захворюванням і остеопорозу.
Одна з найчудовіших властивостей сої - вплив на рівень холестерола в крові. У поєднанні з нежирною їжею соя знижує рівень холестерола на 10 - 14% Продукти із сої замінюють м'ясні страви, які у надлишку мають насичені жири і холестерол.
Отож, який же вердикт? Не варто відмовлятися від сої і продуктів із сої. Особливо корисним є соєве молоко. Але не забувайте про помірність. У цьому ключ до здорового харчування.