Лікування пародонтозу народними засобами


Лікування пародонтозу народними засобами

Пародонтоз - запальне захворювання пародонту (сукупності тканин, що оточують корінь зуба), характеризується його руйнуванням. Пародонтоз викликається запаленням, виразками і інфікуванням ясен, па-родонтальних звязок і кісток, які підтримують зуби. Послаблюючи ці підтримують структури, пародонтоз може призвести до втрати зубів. Ряд хронічних захворювань (діабет, хвороби щитовидної залози та ін) »деякі ліки і тютюн збільшують загрозу пародонтозу.

Пародонтоз може розвиватися повільно, роками не викликаючи болю або інших помітних симптомів, або досить швидко.

Симптоми. До симптомів пародонтозу відносяться: кровоточать при чищенні зубів ясна; хворобливі і запалені ясна (червоні і припухлими); відставання ясен від зубів; виділяється з ясен гній; зрушені або розійшлися зуби; зміни в розташуванні зубів, відчутні при жуванні або прикусі; постійний поганий присмак і запах з рота.

Традиційні методи лікування



На початкових стадіях захворювання ефективні методи фізіотерапії. При гострому перебігу хвороби потрібно розсічення ясна, всередину призначають протівобактеріаіигие препарати.

Нетрадиційні і народні методи лікування

Домашні засоби

• Змішати 1 чайну ложку сухого чаю і 1 чайну ложку подрібненого часнику, залити 1 склянкою крутого окропу. Настояти в щільно закритому посуді 20 хвилин, процідити. Полоскати рот по 5-10 хвилин. Попередньо слід добре почистити зуби і тільки після цього проводити полоскання. Курс лікування - 2 тижні.

• Тампон з вати або бинта змочити пихтовим маслом і прикласти до хворого зуба або запаленої яснах на 10-20 хвилин. У разі зубного болю повторити через 1,5-2 години; при пародонтозі потрібні 15-20 аплікацій з повторенням курсу через 6 місяців.

При важкій формі пародонтозу допустимо проведення третього курсу також через 6 місяців. Не допускати опіку слизової оболонки!

• При пародонтозі і карієсі полоскати рот водним розчином спиртового (10-15%) екстракту прополісу: 20 крапель на I склянку води.

• Залити 1 чайну ложку насіння цибулі 0,5 л гарячої води, настояти, закутавши, ніч, процідити. Полоскати рот 3 рази на день при пародонтозі і карієсі зубо

• Для зміцнення зубів пити сирої сік картоплі. Після пиття обовязково прополоскати рот, тому що пряме попадання картопляного соку на емаль зубів руйнує її.

• Взяти 25 г прополісу, подрібніть його так, щоб шматочки були не більше 0,4 мм, покласти в пляшку з темного скла і залити 100 мл спирту або 150 мл міцної горілки, добре перемішати до повного розчинення прополісу. Додати 50 г сухого подрібненого листя звіробою і настоювати 15 днів, періодично збовтуючи бутель. Після закінчення настоювання профільтрувати. Для приготування полоскань розчинити 20-30 крапель в 0,5 склянки води. Полоскати рот 4-5 разів на день.

• Якщо ясна кровоточать, рекомендується протирати їх порошком з палених квасцов і солі.

• Для зміцнення ясен натирати їх щодня часточкою часнику. Курс ле-чення - 2 тижні. При необхідності через 5 днів лікування можна повторити.

• Для рятування від пародонтозу втирати в ясна мед, змішаний з СІЛЛЮ: на 20 г меду 5-10 г кухонної солі (краще, якщо сіль палена) і ретельно розмішати до розчинення. Грудочка із суміші солі за медом покласти в ганчірочку і натирати їм зуби. Трави і збори

• Для зміцнення ясен натирати їх щодня соком свіжої рослини деревію.

• Змішати 2 частини порошку кори дуба і I частина липового цвіту, залити

1 чайну ложку суміші 1 склянкою окропу, гріти на вогні 3 хвилини і процідити після охолодження. Полоскати рот теплим відваром при кровоточивості ясен.

• При пародонтозі та інших розпушення ясен змішати зубний порошок з порошком кореня аїру (0,5 г кореня лепехи на 1 прийом) і чистити зуби 3 рази на день.

• При кровотечі з ясен змішати 5 столових ложок дрібно нарізаною хвої сосни (без гілочок), 2 столові ложки стовчених плодів шипшини і I столову ложку дрібно нарізаної цибулиння. Залити суміш 1,5 л окропу, доважили ги до кипіння і кипятити ще 5 хвилин. Це щоденна-ва норма. Відвар пити в теплому вигляді як чай.

• Залити 30 г сухого коріння аїру 0,5 л горілки і одночасно в іншому посуді залити 30 г прополісу також 0,5 л горілки. Кожен компонент наполягати протягом 2 тижнів, після чого профіль гровать. Змішати 1 чайну ложку настоянки прополісу і 2 чайні ложки настойки аїру і цією сумішшю полоскати рот кілька хвилин. Ця суміш усуває гранулему в коренях зубів, як би бальзамує зуби, зміцнює ясна, виліковує пародонтоз.

• Залити 2 столові ложки подрібнених (чорних) листя бадану товстолистого 1 склянкою окропу, настоювати 4 години, процідити. Пити по

2 столові ложки 3 рази на день після їди. Одночасно настій застосовують для ротових ванночок перед прийомом їжі.

• Залити 1 чайну ложку молодої кори дуба звичайного 1 склянкою окропу, настоювати 1 годину, процідити. Тримати в роті 2 ^ 3 рази на день по 2-3 хвилини.

• Залити 3 столові ложки свіжої трави горця пташиного (споришу) 1 склянкою окропу, настоювати 1 годину, процідити. Робити ванночки для рота 3 рази на день, після чого випити 1 столову ложку настою. При кровоточивості де-сен.

• Залити 1 столову ложку подрібненого листа кропиви дводомної 1 склянкою окропу, настоювати 30 хвилин, процідити. Приймати у вигляді настою по 0,5 склянки 3 рази на день після їди. При кровоточивості ясен.

• Залити 3 столові ложки подрібнених кореневищ перстачу прямостоячого (калгану) 0,5 л води, довести до кипіння і кипятити на повільному вогні 15 хвилин, настоювати 4 години, процідити. Відвар з кореневищ застосовують для ротових ванночок і примочок на уражені ділянки ясен, він має вязку, протизапальну, знеболюючу і кровоспинну дію.

• Залити 1 чайну ложку сухої трави горця почечуйного 1 склянкою окропу, настоювати 2 години, процідити. Приймати по 0,3 склянки 3 рази на день до їди. При абсцесах рекомендується робити аплікації чи ротові ванночки гарячим настоєм.

• Залити 2 столові ложки подрібненої сухої або свіжої ложкові трави (ложкові хрін) 1 склянкою окропу, нагріти на водяній бані в закритому посуді 15 хвилин, настоювати 30 хвилин, процідити. Полоскати порожнину рота 2-3 рази на день.

• Залити 2 столові ложки свіжої чи сухої трави суріпки звичайної 1 склянкою окропу, настоювати 2 години, процідити. Пити по 1 столовій ложці 3 рази на день після їди. У проміжках між прийомами їжі і обовязково вранці і на ніч робити примочки тампонами, змоченими в настої суріпки. При підясневих абсцесах.

Пальцевий самомасаж ясен

Самомасаж роблять наступним чином. Невелика кількість зубної пасти наносять на вказівний і великий палець.

Масаж починають від центру щелепи, поступово переміщаючи пальці в сторони.

Їх руху на верхній щелепі - зверху вниз (від ясен до зубів), а на нижній - знизу вгору.

Масування здійснюють круговими рухами.

Вранці масаж роблять по ходу годинникової стрілки, ввечері - у зворотному напрямку.

Тиск на слизову повинно бути безболісним, причому вранці більш глибоким, ніж увечері. Тривалість самомасажу ясен - 5 - 7 хвилин, і роблять його після чищення зубів і полоскання рота.

Після самомасажу треба протягом 2-3 хвилин прополоскати рот зубними еліксирами або настоєм трав материнки, чебрецю, евкаліпта, шавлії.

Гімнастика для зубів



Для того щоб зміцнити хитаються зуби, позбутися від пародонтозу, народна медицина пропонує спеціальну «зубну» гімнастику, яка полягає в розжовуванні до кісточкообразного стану гілочки або палички. Гімнастика включає в себе три вправи.

1. Покусувати гілочку зверху-вниз <(перший час дуже обережно). Ви-конувати 2-3 тижні.

2. Через 2-3 тижні додати таку вправу: міцно затиснувши гілочку передніми зубами, рухати щелепами черзі вперед-назад і вправо-вліво. Виконувати 1 місяць.

3. Через 1 місяць можна приступати до третього вправі: міцно тримаючи один кінець гілочки рукою, а інший зубами, тягнути гілочку, намагаючись як би відірвати від неї шматочок. У процесі розжовування напружуються щелепні мязи і створюється приплив крові до ясен, зубів, слинних залоз."