Правильно харчуватися - чим і як харчуватися


Правильно харчуватися - чим і як харчуватися

Як відомо, будь-якого захворювання простіше запобігти, ніж вилікувати. Не є виключенням і надлишкова вага - значно простіше змінити свій спосіб життя так, щоб зайві кілограми не з'явилися взагалі, ніж потім намагатися повер­нутися до ідеальної ват й фігури. Як цього домог­тися?

От що радять дієтологи:
Вибирайте для приготування м'ясних страв в основному пісне м'ясо. По можливості виключіть з раціону м ясні продукти, які містять багато жиру ковбаси (особливо копчені), бекон, фарш. Уникай­те пиріжків з м'ясом.

Для заправлення страв намагайтеся застосову­вати нежирні добавки. Звичайну олію варто заміни­ти на оливкову - вона дорожче, але містить менше насичених жирів і більше антиоксидантів. Не захоплюйтеся масляними консервами - нап­риклад, рибою, консервованою в олії.

Купуючи в магазині молоко й молочні продукти, вибирайте ті, котрі містять мінімальну кількість жиру - знежирене або частково знежирене молоко, нежирні йогурти, тверді сири, кисломолочний сир. Намагайтеся уникати молочних кок­тейлів, виготовлених з незбираного моло­ка.

Включіть в раціон якнайбільше овочів і фруктів у будь-якому вигляді. При приготуванні салатів по можливості використо­вуйте не звичайні майонези чи олії, низькокалорійне "заправлення", яке складається, наприклад, із знежиреного йогурту й лимонного соку.

Вибирайте дієтичні сорти хліба. Подавайте на стіл макарони й рис не з маслом, а з овочевими соусами - наприклад, класичними кетчупами.

 
Ви, напевно, уже помітили, що всі ці поради дуже схожі на дієту. Цілком правильно - адже дієта звичайно, якщо це нормальна дієта, а не спроба екстреного похудіння із серії як скинути 10 кілограмів за тиждень, якщо, звичайно, виживете насправді дуже близька до того, що ми називаємо здоровим харчуванням.

Як відомо, правильна їжа - це ціла наука. І успіх її освоєнні багато в чому залежить не тільки від цього, наскільки правильні продукти ви вибираєте для свого столу, але й від того, чи правильно ви їх оте. От кілька простих порад, які допоможуть вам перетворити ваші обіди й вечері в справжні зміцнювальні процедури".

Намагайтеся нічого не їсти після шести-семи один вечора. Навіть якщо ви - опівнічник "зі ста­дам" і не лягаєте раніше 2-3 годин ночі, усе одно не відкладайте вечерю на північ.

Під час обідньої перерви намагайтеся харчуватися не в їдальні, де з дня в день подають одне й теж, а в нормальному кафе. Можливо, такі обіди обійдуться вам у трохи більшу суму, але зате ви зможете різноманітити свій раціон.

Ніколи не кваптеся з вечерею або обідом. Нав­паки - перетворіть прийняття їжі в цілу церемонію (недарма наші предки придумали зміни страв, сер­ветки, довгі розмови під час їжі і безліч інших речей, які розтягують обіди на цілі години). Чим сильніше ви розтягнете прийняття їжі, тим краще ваш організм справиться з нею.

Якщо вам доводиться готувати їжу для всієї ро­дини, намагайтеся робити це не ввечері, а вранці. Справа в тому, що вранці апетит звичайно нижче, ніж увечері, і ви будете менше "пробувати" те, що готуєте. Але ж такі "проби", які, звичайно, не вра­ховуються при розрахунку калорійності чи раціону дієти, цілком можуть не тільки замінити сніданок, але й забезпечити добову норму калорій для ор­ганізму.

На вечірках, урочистих вечерях та інших "захо­дах, які супроводжуються активним поглинанням їжі", краще їсти якнайменше. Утім, ніхто не забороняє вам спробувати кожну страву.

Починайте обід і вечерю із салату. Він дає відчуття ситості й практично позбавлений калорій - може, після нь­ого вам просто розхочеться їсти. Крім того, салати сприяють засвоєнню інших видів продуктів і виведенню з організму "відходів", які утворяться при їхньому переварюванні.

Намагайтеся вечеряти білковою їжею. Ідеально куряче м'ясо, риба, омлет, нежирний сир. Врахуйте, що спроба замінити вечерю легким салатом, " швидше за все, ні до чого не приведе уже через 2-3 години після такої "ве­чері" у вас розіграється такий апетит, що ви з'їсте вдвічі більше, ніж звичайно.

Уникайте продуктів, у яких містяться одночасно і вуглеводи, і жири - наприклад, печиво з начин­кою, шоколадних цукерок або тортів. Краще замінити їх на більш прості за складом - наприк­лад, просте печиво або карамель.

Не забувайте про те, що м'ясо рекомендується їсти окремо від продуктів, які містять велику кількість вуглеводів (рису, макаронів, картоплі). Більш того - дієтологи вважають, що ці продукти можна їсти мінімум через 5 - 6 годин після прийо­му м'ясної їжі. Зате м'ясо добре поєднується з ово­чами або кисломолочними продуктами. А запива­ти його рекомендується червоним вином або фруктовими соками, які містять речовини, що нейтралізують "шкідливі" компоненти м'ясних страв.

Завжди тримайте неподалік від себе питну воду або "легкий' напій. Це допоможе вам постійно за­безпечувати організм необхідною йому кількістю рідини, що, до речі, сприяє зменшенню апетиту.

І ніколи не забувайте про те. що людина повин­на їсти для того, щоб жити, а не жити для того, щоб їсти!