Лікування мозолів народними засобами

Відкрите взуття, яке так гарно виглядає на нозі, а головне дає їй вільно дихати, нещадно натирає шкіру. Праця з лопатою чи сапкою залишає сліди на руках у вигляді мозолів.

— Чому з'являються мозолі?

— Мозолі утворюються у тих місцях, де виникає тертя, — це захисна реакція шкіри. Напри­клад, найчастіше вони є на­слідком неправильно підібра­ного взуття — коли воно за­тісне або, навпаки, завелике (нога "їздить"). А під час сіль­ськогосподарських робіт мо­золі на руках утворюються внаслідок використання інс­трументів, коли шкіра нічим не захищена.


— Найболючіший свіжий мо­золь. Що робити, коли він тільки з'явився?

— Спочатку уражене місце червоніє, а згодом утворюєть­ся міхур, наповнений ріди­ною. Його в жодному разі не можна проколювати чи зрі­зати, адже у свіжу ранку може потрапити інфекція чи вірус, приєднується бактеріальна флора, і тоді неминуче запа­лення та нагноєння цього місця. При свіжому мозолі треба зробити мильну або со­дову ванночку, після чого на­нести на мозолі, саліцилову мазь або просто припекти йо­дом та захистити уражене міс­це пластирем. Допоможе й со­льова ванночка, яка знеболить мозоль. Якщо цих засобів нема під рукою, можна скористати­ся листям подорожника, при­класти до мозоля розрізаний навпіл лист алоє чи скибку ли­мона.

Відомі народні методи, коли мозоль змащують свіжим со­ком цибулі або прикладають печену цибулю. Можна натер­ти на дрібній тертці сиру кар­топлину, загорнути цю "кашу" у марлю та прикласти до хво­рого місця. Картопляна маса знімає біль та діє як протиза­пальний засіб. А ще після того, як розпарите ноги у мильній воді, прикладіть до мозоля за­горнуту у марлю часникову масу. Дуже добре при мозолях робити ванночки з відваром ромашки, після чого змасти­ти шкіру будь-яким жирним кремом.

 "Картопляна маса знімає біль та діє як протизапальний засіб".

— А що робити з твердими мозолями?

— Народними методами тут уже не обійдешся. Адже тверді ділянки шкіри мають стри­жень, що, мов корінь, вростає у шкіру на глибину 1 — 5 міліметрів, і зовнішні проце­дури не мають ефекту. У таких випадках навіть застосовують метод кріодеструкції (виморо­жування за допомогою рідкого азоту). Часто помічне застосу­вання спеціальних кератопластичних мазей.

Щоб пом'якшити шкіру на застарілих мозолях, треба що­дня робити гарячі ванночки по 10— 15 хвилин, після чого обе­режно стирати мозоль пемзою.

Але перед тим обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Адже часто буває так, що під виглядом мозоля маскується вульгарна бородавка, яка "ро­сте" на підошвах та долонях

— тоді шліфувальні процеду­ри лише сприятимуть її росту та розповсюдженню.

Якщо людина схильна до утворення мозолів, їй варто звернути увагу на вітамін А (скажімо, натирати ним за­грубілі місця, приймати внут­рішньо), а також постійно стежити за шкірою ніг та рук

— зволожувати, пом'якшува­ти спеціальними бальзамами, які мають протизапальну дію, лікують мозолі та тріщини, пом'якшують загрубілу шкіру

Оскільки однією з умов для утворення мозолів є пітли­вість шкіри, присипайте шкі­ру ніг та рук звичайною дитя­чою присипкою. А для робіт з інструментами використовуй­те рукавички — гумові або тка­нинні. Взуття має бути зруч­ним, підходити за довжиною, товщиною, підйомом.

2