Цілющі властивості лазні


Цілющі властивості лазні

Скинути з душі вантаж повсякденних турбот, перетворити шкіру в шовк, зміцнити здоров'я - все це можна зробити, відвідавши парну. Адже сьогодні сауни і лазні стали такими ж популярними і доступними, як і в старі добрі часи. Лікувальні властивості лазні.
У парній ви можете не тільки зміцнити здоров'я, а й буквально «випустити пару», розслабитися, забути про суєту повсякденності. Що стосується тіла, то гаряче повітря парної покращує кровообіг, знімає напругу в м'язах, позбавляє від втоми і дарує відчуття приємної розслабленості. І це далеко не всі чарівні властивості банних процедур.

Першою відгукується на парну шкіра. Під дією високої температури відкриваються пори, завдяки чому вона - і через неї і весь організм - очищається від токсинів. Крім того, зміна температур при переході з парильні під прохолодну воду душу або басейну робить шкіру пружною, що особливо актуально в холодні пори року, а також після різкого схуднення і після вагітності.

Лікарями давно доведено і благотворний вплив банних процедур на нервову систему. Проте не перестарайтеся з тривалістю і температурою - інакше можуть з'явитися дратівливість, проблеми зі сном і апетитом. Якщо ви хочете загартувати організм і позбутися від впливу примх погоди (метеочутливість), підвищити імунітет, візьміть за правило регулярно відвідувати сауну хоча б протягом півроку. Але врахуйте, що дія парилки на серце і судини прирівнюється до пробіжки на тривалий відстань. Тому при проблемах з серцево-судинною системою, перш ніж відправлятися в лазню, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.

Трави і масла в лазні
Для посилення цілющої сили пари корисно використовувати воду з трав'яними настоями або ефірними оліями. Настої хрону, материнки, листя чорної смородини допоможуть позбутися від перших ознак застуди. Особливо актуальні такі процедури перед початком сезонних епідемій грипу та ГРЗ. Однак врахуйте: якщо хвороба вже «у розквіті сил», то відвідини парної може лише погіршити стан. Лаванда і м'ята заспокоюють нервову систему. Олії евкаліпта, чайного дерева і лимона допоможуть впоратися з простудними захворюваннями. Герань, жасмин і меліса проженуть геть депресію, нервову напругу і безсоння.

Віник для лазні також можна використовувати з максимальною користю. Липовий і вільховий допоможе при застуді, березовий - при болях у м'язах і суглобах, дубовий - при проблемній і жирній шкірі.